Home » Okategoriserade » Condoleezza Rice minns Septemberattackerna 20 år efteråt

Condoleezza Rice minns Septemberattackerna 20 år efteråt

Idag är det 20 år sedan islamiska terrorister attackerade New York och Washington. Det var inte den första attacken. År 1993 försökte en grupp islamister detonera en truckbomb i ett parkeringsgarage under World Trade Center. I koordinerade bombattacker mot de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania år 1998 dödades över 200 amerikaner. Två år senare angrep islamister USS Cole när jagaren låg dockad i Adens hamn.

Condoleezza Rice var nationell säkerhetsrådgivare under president George W. Bush. Rice sade sig se ett mönster: ju svagare USA:s respons är på terroristattacker, desto aggressivare blir terroristerna. Det var, för henne, uppenbart att terroristernas långsiktiga mål var att flytta kriget till USA:s städer.
Terroristerna hade sina baser i talibanstyrda Afghanistan och Rice rekommenderade Bush att ta kampen till fienden. Under Operation Enduring Freedom drev den USA-ledda koalitionen talibaner och islamiska terrorister över gränsen till Pakistan. Detta var inledningen till ett 20 år långt gerillakrig mellan talibaner, terrorister, afghanska regeringsstyrkor och koalitionssoldater.

I intervjun försvarar Rice USA:s 20 år långa engagemang i Afghanistan. President Bidens beslut att dra tillbaka alla amerikanska trupper innebär inte att kriget mot terrorismen har vunnits, utan att det har försvårats. För talibanerna är det amerikanska trupptillbakadragandet en stor triumf. Amerika har förlorat möjligheten att slåss på den plats där terroristerna inte vill möta dem: deras hemmaplan.