Home » Okategoriserade » Forskning som trams

Forskning som trams

Statliga Räddningsverket har nyligen gett Malmö högskola i uppdrag att utreda varför invandrare i mångkulturella Rosengård kastar sten på ambulanspersonal. Numera vågar sig ambulanser inte in i området om de inte har poliseskort. Maina Gustafson, projektledare för mångfaldsfrågor på Räddningsverket, förklarar:

Jag tror att det beror på att personerna inte har förtroende för myndigheterna. De är kanske inte så vana vid att myndigheterna kommer för att hjälpa. … Vi hoppas att det [forskningen] ska leda till verktyg för hur räddningstjänsten ska göra när den hanterar grupper de inte är vana vid, så att de inte gör fel vid akuta situationer.

Gustafsons förklaring är mer än lagomt krystad. Det är inte bara myndighetspersoner som man spootar på och angriper, även byggnadsarbetare har fått sin beskärda del. Forskningsprojektet skall pågå i 3 år och kommer att kosta skattebetalarna 2,7 miljoner kronor. Detta måste vara ett av de märkligaste projekt som sjösatts i Sverige. Ingen människa tror naturligtvis att det är annat än ligistfasoner som ligger bakom stenkastandet, men eftersom det numera inte är möjligt att säga sådant i Sverige, tillsätter man en utredning med uppdrag att undersöka hur man i framtiden skall förebygga konflikter mellan Räddningstjänsten och "olika befolkningsgrupper". Det är så politiskt korrekt att man nästan drabbas av andnöd.

Omvänd rasism

Det har dock inte saknats försök att förklara kaoset i området. En av de mer exotiska hypoteserna ser ut på följande sätt: Rosengårds invandrare inbillar sig att stadens ambulanspersonal kommer till området enkom i syfte att förtrycka de som bor där. Denna minst sagt fascinerande förklaring påminner om en teori som valsade omkring i pressen för ett antal månader sedan efter det att media hade upptäckt att boende i Tensta och Rinkeby hade blivit bestulna på ibland hundratusentals kronor efter lägenhetsinbrott. Den uppenbara frågan "Varför i all världen förvarar man så mycket pengar i byrålådan?" besvarades med det inte lika trovärdiga svaret att invandrare tror att banker stjäl pengar istället för att förvara dem. En annan och mer sannolik förklaring är naturligtvis att pengar på banken och socialbidrag inte går hand i hand, men det kunde media naturligtvis inte säga eftersom Sverige numera är mångkulturellt och därför fick läsarna nöja sig med förklaringen att i Tensta och Rinkeby misstror man minsann banksystemet.

Malmöprojektets slutsatser är förmodligen ganska enkla att förutsäga. Man kommer att säga att stenkastarna är alienerade och att det därför är samhällets fel att de attackerar sjukvårdspersonal. Dessutom kommer man att att hävda att konflikterna kan reduceras om det pumpas in mer pengar i området och om bilburna landstingsanställda lär sig mer om islam.

Den moderna vetenskapen är vår tids välsignelse. Den har gjort det möjligt för människan att leva bekvämare, längre och friare än någonsin. Det är dock inte alltid som forskning gör nytta. Det gäller framför allt tramsforskningen.