Home » Okategoriserade » Woke 2021 – Microsoft kavlar upp ärmarna

Woke 2021 – Microsoft kavlar upp ärmarna

Om du säger att det endast existerar två kön, kommer Twitter att spärra ditt konto. När New York Post publicerade en artikel som beskrev hur Patrisse Khan-Cullor, självdeklarerad kommunist och grundare av Black Lives Matter, gjort sig en smärre förmögenhet på marxistisk agitation, stoppade Facebook sina användare från att dela artikeln.
För några år sedan uppmanade Googles mångfaldsenhet företagets anställda att fundera över varför så få kvinnor utbildar sig till ingenjörer. Googleingenjören James Damore tog uppmaningen på allvar och författade en kort uppsats i vilken han sade att det krävs mer än diskriminering för att förklara dispariteten. Män och kvinnor är också olika, sade Damore. Därför väljer de olika. Damore sparkades omedelbart.
Reddit stängde ett forum med drygt 800 000 medlemmar som samlade anhängare till förre presidenten Donald Trump med hänvisning till att “Reddit is a place for community and belonging, not for attacking people”.
Patreon löpte linan ut och avslutade YouTubern Carl Benjamins konto med motiveringen att Benjamin betett sig olämpligt utanför Patreons plattform.
Mjukvarujätten Microsoft har hållit en förhållandevis låg profil i det pågående kulturkriget.
Frågan är således: Var är Microsoft?

Microsoft

Källa: Wikimedia.

Microsoft

Microsoft höll nyligen en webbkonferens på temat Failures of Imagination: Discovering and Measuring Harms in Language Technologies. Ämnet för konferensen var maskinteknologier. Maskinteknologier har blivit allt vanligare. Numera kan man prata till sin mobiltelefon och få talet översatt till ett främmande språk. Det är mycket användbart. Många svenska skolor har elever som inte kan prata svenska eller engelska och då är tjänster som Google Translate ofta räddningen.
Webbkonferensens tema var dock inte användbarhet. Antag att du söker efter “Socialdemokraterna”, men att Google producerar en lång lista med sidor som tillhör Sverigedemokraterna. Det hade naturligtvis inte varit bra, men det är inte problem av denna typ som Microsoft hoppas kunna fixa.

Maskinteknologier är inte tillräckligt woke

Problemet, som Microsoft ser det, är att många maskinteknologier inte är tillräckligt woke. Tydligen ställer ungerskan till med problem eftersom det är ett språk utan könspronomen. “Ő egy ápoló” översätts av Google Translate till “Hon är sjuksköterska”, medan “Ő egy tudós” blir “Han är vetenskapsman”. Detta reproducerar skadliga könsstereotypier, varnar mjukvarujätten. Ett annat problem som nämns är att många maskinteknologier behandlar “kön” som ett binärt begrepp:

treating gender as binary reproduces harmful ideas about gender as fixed or binary…

Nationella sekretariatet för genusforskning gör en distinktion mellan kön och genus. Kön sägs vara ett biologiskt begrepp, medan genus refererar till sociala normer. Det är den intersektionella definitionen. Queerteoretiker tycker att intersektionalister har fastnat på halva vägen. För dem existerar endast genus.
Vad har Microsoft Word för uppfattning? Om man skriver “kön” i ett Word-dokument och sedan begär en synonym, svarar Word “genus”. Om man upprepar operationen, men ersätter “kön” med “genus” får man svar som “grammatiskt kön”. Word förefaller alltså var mer queer än intersektionell.

Frågan hur Microsofts ambitioner att bli mer woke kommer att påverka företagets produktsortiment. Kommer man i framtiden att kunna arbeta med ett jämställt Microsoft Office eller kommer företagets wokeambitioner att driva användarna till Open Office?