Home » Okategoriserade » Cancelkulturen i Sverige. Fredrik Virtanen

Cancelkulturen i Sverige. Fredrik Virtanen

I oktober 2017 anklagar Cissi Wallin Aftonbladetjournalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt. Hon gör det inte genom att polisanmäla Virtanen. Hon gör det på Instagram. Våldtäkten ska ha ägt rum år 2006. Wallin polisanmälde några år senare, men polisutredningen lades ned då brott inte kunde styrkas.

FV CW
Fredik Virtanen. Källa: Carl-Fredrik Hammersland Cissi Wallin. Källa: Frankie Fouganthin.

Aftonbladet tillsätter en egen utredning

När Virtanens arbetsgivare, Aftonbladet, får nys om Wallins tweet tillsätter tidningen en internutredning. Det är den första besynnerligheten. Vad finns det egentligen att utreda? Virtanen har ju frikänts. Polisutredningen är nedlagd.
I slutet på oktober är Aftonbladets utredning klar och Virtanen sparkas från sitt jobb som ledarskribent på Aftonbladet. I december månad får Virtanen veta att tidningens ledning saknar förtroende för honom och han väljer att lämna tidningen. Aftonbladet motiverar beslutet på följande sätt:

Inget i den nu avslutade internutredningen har visat på händelser i närtid. Vi har från vår sida trots det bedömt att det blir svårt för honom att fortsätta att verka som journalist på Aftonbladet på grund av nyhetsrapporteringen gällande honom i samband med MeToo.

Virtanen sparkas alltså inte därför att han är skyldig till det som han anklagas för, utan därför att Aftonbladet väljer att solidarisera sig med mobben.
Det är den andra besynnerligheten.
Mobbens skrän förändrar ju inget i sakfrågan. Virtanen är oskyldig till motsats har bevisats. Tidningens internutredning har inte heller kunnat påvisa några oegentligheter i “närtid”. Varför ska han då sparkas? Varför försvarar Aftonbladet inte Virtanen, en av tidningens anställda, mot mobben?
Nej, Aftonbladet står på sig. Virtanen ska bort. Skyldig eller oskyldig spelar ingen roll. Man kan inte arbeta på Aftonbladet om man har blivit anklagad för brott mot en kvinna, även om en polisutredning har frikänt en och en internutredning har misslyckats att beslå en med moraliska transgressioner.

Virtanen stämmer Wallin

Virtanen surnar nu till. Han har förlorat sin anställning och jagas av mobbar. Han bestämmer sig för att stämma Wallin för förtal. I augusti 2019 gör han slag i saken. Fyra månader senare döms Wallin för grovt förtal till 90 000 kronor i skadestånd.

Wallin blir anställd av Expressen

Det är nu som historien tar en bisarr vändning. Drygt en månad efter det att Wallin har fällts för grovt förtal värvas hon av Expressen som kolumnist. Wallin beskriver det inträffade som “en vinstlott” och hennes nya arbetsgivare är lika entusiastisk:

Cissi Wallin är en orädd och underhållande kolumnist med skarp blick på samtiden – alltid läsvärd…

Skilda öden

Virtanen förlorade sitt arbete. Han tvingades löpa gatlopp i medierna. Trots att han inte hade gjort sig skyldig till ett lagbrott och att ord stod mot ord förlorade han sitt levebröd, förföljdes av mobbar samtidigt som media spred rykten om honom.
Wallin dömdes för grovt förtal, men hon hade rmobbarna och media på sin sida. Hon erbjöds arbete på Expressen som krönikör. Hon sökte inte jobbet, hon värvades. Dessutom: hon fick ett bokkontrakt!

Monty Python

Det som hade börjat som ett ordinärt rättsfall, blev nu alltmer likt ett avsnitt ur Monty Python. Mobben var nämligen långt ifrån nöjd. Wallin hade ju blivit fälld för förtal! Det måste ju innebära att yttrandefriheten är hotad, hävdade journalisten Kajsa Ekis Ekman. Ekman som nyligen tilldelades Leninpriset sade att “Från och med nu är det förbjudet för människor att berätta om sina egna liv.”

Leninpriset är en historia för sig. Priset hette ursprungligen “Jan Myrdals stora pris”. Bakom priset finner vi emellertid inte herr Myrdal eller någon medelålders stalinist som delar ut flygblad utanför det lokala Systembolaget, utan en framgångsrik kapitalist i Varberg. Varje år pytsar denne kapitalist ut 100 000 kronor till någon som “verkar i en samhällskritisk och upprorisk vänstertradition”. Att Lenin hade tagit ifrån honom hans företag och förmodligen också låtit skjuta honom spelar ingen roll. Sverige behöver ett Leninpris och vem är bäst skickad att finansiera det om inte en kapitalist som Lenin, med all säkerhet, hade anklagat för att exploatera arbetarklassen?
Lenin var ju som bekant dessutom en legendarisk förkämpe för yttrandefrihet. Ju mer makt de ryska kommunisterna tillskansade sig, desto mer dränktes landet i demokrati. Eller var det kanske blod?

Ekman var inte ensam om att beklaga den fällande domen. ROKS meddelade att domen “förstärker den straffrihet som i praktiken råder för förövare och skapar ett samhälle där kvinnor tystas”. “Kvinnorättsaktivisten” Bahareh Andersson skrev att hon inte förvånar sig över att “Virtanen kan gå vidare utan följder”. Wallins advokat Percy Bratt kallade domen en “backlash för metoorörelsen”.

Det var klassisk mobbretorik. Wallin fälldes för grovt förtal, inte därför att det är “förbjudet för människor att berätta om sina egna liv”. ROKS och Bahareh Andersson krävde att Virtanen ska straffas för imaginära brott. Bratts slutsats är obegriplig. Sedan när trumfar kön sant och falskt?
Cissi Wallin sade: “Rätten att få berätta väger tyngre än männens heder”. Rätten att förtala skrivs nu om som en rätt att få “berätta”. Dessutom: Nu är det inte längre Virtanen som är elaka gubben, utan män i allmänhet. Till och undertecknad som inte ens skulle känna igen fröken Wallin på bild har inkluderats i klassen av potentiella våldtäktsmän. Wallin får passa sig annars kanske hon tilldelas Leninpriset, hon också.