Home » Okategoriserade » Konsten och yttrandefriheten

Konsten och yttrandefriheten

Konstnären Lars Vilks är ute i blåsväder igen. Det är inte första gången som det stormar kring Vilks. Inte heller är det av en ren slump. Vilks är en utstuderad provokatör och förmodligen mest känd för att ha skräpat ner i naturreservatet Kullaberg med sina så kallade "konstverk" Nimis och Arx. Vilks senaste tilltag utgörs av hans så kallade rondellhundar med profeten Muhammeds huvud. Reaktionerna har naturligtvis inte låtit vänta på sig.

Upprörda muslimer

I Pakistan har upprörda muslimer bränt svenska flaggan och dockor föreställande statsminister Fredrik Reinfeldt. Iran har naturligtvis protesterat och Islamiska konferensen, en organisation som samlar 57 muslimska länder, har uppmanat Sveriges regering att ta itu med Vilks:

The Secretary General of the OIC, Professor Ekmeleddin Ihsanoglu strongly condemned the publishing of blasphemous caricatures of Prophet Muhammad (PBUH) by Swedish artist Lars Vilks in the Nerikes Allehanda newspaper. He said that this was an irresponsible and despicable act with malafied and provocative … The OIC Secretary General called on the Swedish Government to take immediate punitive actions against the artist and the publishers of the cartoon and asked for their unqualified apology.

Egypten, ett land som brukas beskrivas som moderat muslimskt, har presenterat en lång kravlista för den svenska regeringen. "Vi vill se handling, inte bara snälla ord", säger Egyptens ambassadör Samah Mohamed Sotouhi till TT:

  • Egypten kräver att den svenska pressfriheten skall inskränkas.
  • Man vill ha ett särskilt riksdagsutskott mot islamofobi.
  • Skolorna skall indoktrinera svenska elever att det är moraliskt förkastligt att inte visa profeten respekt.
  • Svensk journalistutbildning skall anpassas till den muslimska världens krav.

Terroristnätverket al-Qaida har utlyst en belöning på 100 000 dollar till den som mördar Vilks. Om man skär halsen av honom, dvs. slaktar honom som om han vore ett lamm, utgår dessutom en bous på 50 000 dollar. Vilks har också blivit mordhotad av svenska muslimer och hans rondellhundar har blivit utsatta för skadegörelse. I Örebro demonstrerade härförleden det lokala Islamiska kulturcentret mot Nerikes Allehanda eftersom tidningen har publicerat en av Vilks teckningar. Naturligtvis har även tidningens chefredaktör blivit mordhotad. Mahmoud Aldebe, ordförande i Sveriges muslimska förbund, har anmält Nerikes Allehanda till Justitiekanslern. Enligt Aldebe strider bilderna av profeten Muhammed "mot islams förbud mot att förlöjliga profeten Muhammed". Kanske borde någon upplysa Aldebe att han bor i Sverige och inte i Saudiarabien.

Konstnärssverige

Vilks har inte lyckats att uppbåda något större kollegialt stöd för sitt senaste upptåg. Konstnärsvärlden är nämligen vänster och ogillar att man uttrycker sig på ett sätt som kan uppfattas som stötande av muslimer. Vilks:

I konstvärlden får man inte utsätta islam för några kränkningar. Muhammedanerna kan bli ledsna. … Västvärldens stormakter kan utsättas för kränkningar eftersom vi då har yttrandefriheten. … Dessutom har vi vänsterflirten med islam. Fattiga muslimer kan av vänstertradition inte angripas och de är i diverse konstellationer fiender till USA och dess lakej Israel.

Tälleruds hembygdsgård utanför Karlstad valde sålunda att plocka ner Vilks teckningar. Märta Wennerström som är utställningsansvarig förklarar:

Vi förstod först inte allvaret. Nu vet vi att det är en oerhörd kränkning att framställa profeten Muhammed som hund.

Hur annorlunda reagerade inte konstnärssverige och landets politiska etablissemang när fotografen Elisabeth Ohlson Wallin avbildade Jesus som homosexuell? Dåvarande ärkebiskopen KG Hammar bjöd in Ohlson Wallin att ställa ut i Uppsala domkyrka. Mona Sahlin och hennes kamrater såg till att Ohlson Wallin fick möjlighet att visa sina bilder i riksdagens lokaler. Sannolikheten för att Vilks skall erbjudas utställningsplats i Sveriges parlament är dock noll. Tryck ner en Bibel i en toalett och du har skapat ett konstverk, gör samma sak med Koranen och du riskerar att bli åtalad för hets mot folkgrupp. Så pervers är den mångkulturella logiken.

Politikerna

Sveriges politiker har det yttersta ansvaret för vårt styrelsesätt. Det är primärt deras uppgift att ta demokratin i försvar när den är utsatt för hot. Men varken oppositionen eller regeringen har orkat engagera sig. Statsminister Reinfeldt har avböjt att kommentera dödshoten mot Vilks med hänvisning till att frågan är en "polissak". Istället har statsministern bjudit in muslimska ambassadörer till så kallad "dialog". Algeriets ambassadör Merzak Bedjaoui sade till TT efter mötet med statsministern att "publiceringen är inte bra för någon, inte för svenskar, inte för muslimer, den kan bara spela extremister i händerna." Man kan bara hoppas att statsministern upplyste ambassadören att det är de muslimska kraven på Sverige som är extremistiska. Man undrar om statsministern hade reagerat på samma loja sätt om kommunister ute i världen hade bränt svenska flaggor, uppmanat till mord på svenska medborgare, krävt att Sverige skall förbjuda karikatyrer av Karl Marx och om inhemska kommunister samtidigt hade demonstrerat mot det demokratiska styrelsesättet.
Den enda politiker som talat ur skägget är folkpartisten Johan Pehrson. Pehrson har uppmanat de som inte står ut med demokratin att överväga om det inte är dags att packa resväskan. Pehrsons uttalande har gjort Miljöpartisten Ywonne Ruwaida djupt irriterad. Ruwaida är ordförande för den av Mona Sahlin grundade organisationen Centrum mot rasism. CMR blev riksbekant när man gick ut och offentligt anklagade GB Glass för rasism med hänvisning till att produktnamnet "Nogger" egentligen betyder "nigger". Med politiker som Ruwaida och Sahlin kanske det kanske inte är så svårt att förstå varför delar av det offentliga Sverige har så svårt att engagera sig för demokratin när den utsätts för kritik från muslimskt håll.

Stöd Lars Vilks och Nerikes Allehanda!

Som konstnär är Vilks inte mycket att hänga i julgranen. Dock är han en habil skribent och utrustad med en synnerligen välutvecklad humoristisk ådra. Det blir inte minst tydligt på hans webbsida. För varje emottaget hatbrev producerar han raskt en ny och närmast outhärdligt ful skämtteckning. Vad sägs om profeten på besök hos Carlsbergsbryggerierna i Köpenhamn eller profeten som rondellhund fullt sysselsatt med att apportera ett bombbälte? Vilks:

Som en rent tillfällig passus kan jag nämna att jag idag mottog mitt första dödshot av en muslim som uppgav sig vara från Göteborg. ”Jag skall skära halsen av dig!” Tack ska du ha, får jag väl säga. Det är inte alla religioner som i första hand förmedlar ett kärleksbudskap.

Sensmoral: inte alla provokatörer är tråkmånsar! Gör demokratin en tjänst och besök vilks.net och Nerikes Allehanda!