Home » Okategoriserade » Upp till kamp för en antirasistisk geovetenskap

Upp till kamp för en antirasistisk geovetenskap

I en tidigare artikel refererade vi försöken att skapa en feministisk glaciologi. Modern glaciologi är, om vi får tro feminister, sexistisk och imperialistisk. Tro det eller inte, men is är inte endast is.
Nu är det geovetenskapernas tur. I artikeln An Actionable Anti-Racism Plan for Geoscience Organizations argumenterar några universitetslärare och en Microsoftanställd för att vår tids geovetenskaper är rasistiska.

Geovetenskap

Källa: LoggaWiggler.

“Racism thrives in geoscience”

Artikelförfattarna skriver “Racism thrives in geoscience”. Hur vet de det? Författarnas argument ser ut på ungefär följande sätt:

  • Samhället är rasistiskt eller dominerat av White Supremacy.
  • Därför är geovetenskaperna rasistiska.
  • Eftersom geovetenskaperna är rasistiska är vita geovetare White Supremacists som upprätthåller sin dominans genom att exkludera minoritetsgeovetare.

Det amerikanska samhället är rasistiskt

Artikelförfattarna presenterar flera argument för sin tes att det amerikanska samhället är rasistiskt. Ett argument är att Amerika deltog i slavhandeln. Problemet med det argumentet är naturligtvis att slaveriet är avskaffat sedan långt tillbaka i tiden. Diskriminering är dessutom förbjudet i lag. Faktum är att det är förbjudet i dubbel mening: Vid sidan av federala lagar har de olika delstaterna egna antidiskrimineringslagar.

Författarna refererar också till George Floyd och hävdar att den behandling som Floyd utsattes för bevisar deras tes. Det gör den inte. George Floyd greps av tre poliser: en vit, en svart och en asiat.
Dessutom: Den vita polisen dömdes nyligen till 22 års fängelse. Vad som kommer att hända med de två andra poliserna vet vi i dagsläget inte, men det faktum att Derek Chauvin ska tillbringa de närmaste två decennierna bakom galler indikerar att systemet inte är rasistiskt, utan att det tvärtom tog det inträffade på högsta allvar.
Dessutom: Kanske är Chauvin rasist, men det implicerar inte att alla poliser är det och även om alla poliser hade varit rasister, hade det inte bevisat att hela samhället är det, ännu mindre att geovetenskaperna är rasistiska. Hänvisningen till George Floyd är ett exempel på vad man brukar kalla anekdotisk bevisföring.

Geovetenskaperna är rasistiska

Det statistiska rasismargumentet är en variant av det strukturella argumentet. Svarta utgör cirka tolv procent av befolkningen. Därför borde tolv procent av landets geovetare borde vara svarta. De faktum att fler geovetare är vita än svarta bevisar således att geovetenskaperna är rasistiska.
Motargumentet är naturligtvis att artikelförfattarna på sin höjd har påvisat en disparitet. Påståendet “Män är i regel starkare än kvinnor” refererar en disparitet och har inget med sexism att göra. Dispariteter bevisar alltså inte diskriminering. Diskriminering kräver separata argument. En möjlighet är ju att fler svarta än vita är ointresserade av att arbeta med stenar. Artikelförfattarna hade dock inte accepterat en dylik invändning. Intentioner och intressen spelar ingen roll i det statistiska rasismargumentet. I ett perfekt jämlikt system är tolv procent av geovetarna svarta. Punkt slut.

Den fråga som vi måste besvara är om universitetsutbildningarna för geovetare är stängda för minoriteter. Svaret är: Nej, det är de inte. Anledningen till att så få geovetare är svarta är att svarta inte utbildar sig till geovetare i samma omfattning som vita. Dispariteter ska inte förväxlas med diskriminering.

Artikelförfattarna har dock en egen förklaring till varför så få svarta utbildar sig till geovetare. Vita dominerar geovetenskaperna därför att de exkluderar icke-vita.

Vita geovetare är rasister som upprätthåller sin dominans genom att exkludera minoritetsgeovetare

Hur exkluderar vita geovetare minoritetsgeovetare? Artikelförfattarna använder inte ordet “mikroaggression”, men den termen beskriver bra det som författarna syftar på. På vilket sätt är då vita geovetare mikroaggressiva mot svarta geovetare eller minoritetsgeovetare?

Vita geovetare är mikroaggressiva genom sitt val av kläder. De pratar standardengelska. De visar sällan sina känslor. De tänker först och pratar sedan. Dessutom är de ofta perfektionister. Till och med deras frisyrer uttrycker mikroaggressioner. Allt detta är, förklarar artikelförfattarna, “racist at their core”.

Dessutom sägs svarta undvika geovetareyrket av rädsla för att bli arresterade av polisen. Varför arresterar polisen svarta geovetare? Svaret är att vita geovetare regelmässigt polisanmäler svarta geovetare. Varför gör de det? När en vit geovetare ser en svart geovetare med en hammare eller något annat verktyg som används av geovetare, tror den vita geovetaren att den svarta geovetaren ska attackera denne. Den vita geovetaren polisanmäler därför den svarta geovetaren och eftersom polisen är strukturellt rasistiskt kan det leda till den svarta geovetarens död:

For example, holding objects (e.g., a rock hammer) has been viewed as “suspicious” and, continues to be, used as a reason to call the police on Black people, which can lead to the death of Black individuals …

En minst sagt fascinerande teori.

Antirasistiska åtgärder

Författarna identifierar en hel hoper nödvändiga åtgärder som måste vidtas för att bekämpa geovetenskaplig rasism. Först och främst: åtgärderna ska vara intersektionellt motiverade. Det innebär att man måste identifiera de förfördelade grupperna. Vilka är de?

Black, Indigenous and other People of Color (BIPOC), disabled people, lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, and genderqueer (LGBTQ+) people, foreign nationals, and/or women) in fighting racism or discrimination.

Vita, icke-handikappade, heterosexuella män är således fienden. Här uppstår ett delikat problem. Hur vill artikelförfattarna hantera alla vita geovetare? De sägs ju dominera ju disciplinen. Svaret är att man tänker vänta ut dem. Förr eller senare går de i pension och då har man för avsikt att fylla på med icke-vita geovetare. Frågan är naturligtvis hur man tänker göra det. När en person går i pension, ska hans eller hennes tjänst utlysas och det finns inget som garanterar att en svart geovetare får jobbet. Det finns, tvärtom, en uppenbar risk att pensionerade, vita geovetare ersätts med unga, nyutbildade, vita geovetare.

Wokevänstern har löst detta problem genom att hävda att all form av meritokrati är rasistisk. I stället vill man ha ett rasbaserat anställningsförfarande, vilket naturligtvis innebär att man skapar ett nytt, meritokratiskt system i vilket ras och etnicitet blir meriter. Men det är något som man inte låtsas om.

Tanken är alltså att man endast ska anställa geovetare från någon av de ovan listade grupperna. Frågan är emellertid vad man ska göra med återstoden av vita? Det är förmodligen orealistiskt att tänka sig en geovetenskap som endast är befolkad av “Black, Indigenous and other People of Color (BIPOC), disabled people, lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, and genderqueer (LGBTQ+) people, foreign nationals, and/or women”.
Man vill lösa det problemet medelst omfattande indoktrinering. Individer som tillhör BIPOC ska träna vita geovetare i antirasism och eliminera all “strukturell och implicit bias”. Vad innebär det?
Författarna menar att Angela Davis har en lösning på denna typ av problem. Davis var det amerikanska kommunistpartiets vicepresidentkandidat i valet 1980 och 1984:

As Dr. Angela Y. Davis has said, “In a racist society, it is not enough to be non-racist, we must be anti-racist”—and anti-racism requires action.

Om du är vit och geovetare, räcker det alltså inte med att du inte särbehandlar någon. Målet är inte vita icke-rasister, utan vita anti-rasister. En vit icke-rasist behandlar alla lika. En vit anti-rasist erkänner att han eller hon tillhör en privilegierad grupp i ett rasistiskt samhälle. En vit anti-rasist lyssnar aktivt på vad icke-vita säger. En vit anti-rasist avbryter aldrig eller kritiserar en medlem av BIPOC.

En antirasistisk geovetenskap

När alla geovetare är svarta, indianer eller tillhör BIPOC, handikappade, lesbiska, homosexuella, bisexuella, transgender, queer, genderqueer (LGBTQ+), utlänningar, och/eller kvinnor och omskolade vita återstår endast en sak: att alla geovetenskapliga organisationer offentligen deklarerar att de är anti-rasistiska.