Home » Okategoriserade » Redaktör Fähstorkhs nyårstips

Redaktör Fähstorkhs nyårstips

År 2020 står för dörren vilket innebär att det ånyo är dags för redaktör Fähstorkhs nyårtips. Denna gång är rekommendationerna inte uteslutande hämtade från eminenta YouTube.

Ayaan Hirsi Ali on the West, Dawa, and Islam

I slutet på 60-talet förklarade den tyske marxisten Rudi Dutschke att den kommunistiska idén om det socialistiska maktövertagandet som en revolutionär statskupp utförd av ett teoretiskt och politiskt avantgarde på kort tid har visat sig vara en återvändsgränd. Dutschke beskrev den socialistiska revolutionen som en lång och invecklad process. Istället för att fokusera på utomparlamentariska aktioner, ska vänstern infiltrera samhällets institutioner och förändra dem inifrån.
Ayaan Hirsi Ali menar att islam i väst har anammat denna strategi. I denna intervju samtalar Hooverinstitutionens Peter Robinson med Hirsi Ali om hennes nya bok Dawa. Hirsi Ali menar att islam inte endast är en religion, det är också en politisk filosofi vars syfte är att upprätta makt över människor, inte minst kvinnor. Därför är islam inte förenligt med västerländsk demokrati och frihet.

Muhammad Meets Media Muhammad

David Wood är en udda figur i detta sammanhang. Han är självdeklarerad psykopat och före detta våldsverkare, men efter en djupgående religiös upplevelse förändrades hans liv totalt. Allt enligt egen utsago. Efter mötet med Gud har Wood doktorerat i teologi och numera ägnar han det mesta av sin vakna tid åt att sprida det kristna evangeliet.
Redaktören är inte på något sätt religiös, men det är svårt att låta bli att skratta åt Wood och hans kollaboratörer. I följande video driver Vocab Malone och Wood hejvilt med medias syn på islam som en fredens religion och islams profet som fredsapostel. Videon avslutas naturligtvis med att profeten vrålar “Allahu Akbar!” och spränger sin nemesis i luften.

Why Beauty Matters

För drygt tio år sedan gjorde den brittiske filosofen Roger Scruton en dokumentär för BBC om vårt behov av skönhet. I en sekulariserad värld kan religionen inte längre förse våra liv med mening. Därför behöver vi skönhet för att inte förlora fästet i tillvaron. Scruton är övertygad om att modern konst och arkitektur har förfulat vår värld. På denna punkt har Scruton förvisso rätt: Modern konst är inte mycket att hänga i julgranen. Vad sägs om en lesbisk feminist som urinerar offentligt eller ett rum med en lampa som släcks och tänds med hjälp av en timer?

Free Speech. Why The Philosophy Matters

Stephen Hicks är kanadensisk filosof och kanske mest känd för sin kritik av postmodern filosofi i boken Explaining Postmodernism. Hicks menar att politiska argument vilar på metafysiska, epistemologiska och andra premisser, till exempel antaganden om människans natur. Vad följer om vi antar att individen är kapabel att orsaka sina egna tankar och handlingar? I denna podcast diskuterar Hicks vårt behov av yttrandefrihet.

Sist men inte minst: besök gärna Twitterkanalen ArchitecturalRevival. Kanalen är inspirerad av Scrutons kritik av modernistisk arkitektur. Byggnader ska smälta in, inte stå ut!