Home » Okategoriserade » Ett förfärligt folk

Ett förfärligt folk

I en av Temo nyligen genomförd undersökning uppgav 28 procent av de tillfrågade att Nordkorea utgör det största hotet mot världsfreden. Kim Jong Ils kommunistdiktatur hamnade därmed på andra plats i krigshotsligan. Första platsen intogs av George Bushs USA. Enligt svenska folket är den amerikanska demokratin ett större hot mot världsfreden än både Nordkorea och Iran.
Personer med vänstersympatier var mest skeptiska till USA. Nästan 70 procent av dem som röstar på Vänsterpartiet och 57 procent av Miljöpartiets väljare anser att USA är världens farligaste nation. Kanske mer anmärkningsvärt är att var femte moderatväljare är av samma uppfattning.
Egentligen är resultatet från undersökningen förbluffande. Medborgarna i en av världens äldsta och stabilaste demokratier känner sig uppenbarligen tryggare i sällskap av en kommunistdiktator som förfogar över massförstörelsevapen än av en demokratiskt vald president. Det verkar inte spela någon roll hur många gånger som amerikanerna räddar Europa från förödelse, misstänksamheten visavi Washington verkar nästan omöjlig att radera ut.
Kanske skall man dock inte förvåna sig över bristen på förtroende. Svenska folket har i decennier matats med USA-fientlig propaganda av statstelevisionen, socialdemokraterna och kommunistvänstern. Att förstå orsakerna till ett fenomen är dock inte liktydigt med att ursäkta det. Ett folk som är så inkapabelt att tänka självständigt att det hellre solidariserar sig med folkmördare än demokrater är i sanning ett förfärligt folk.

Rumsren elitism?

På Liljeborgsskolan i Trelleborg får de duktigaste eleverna sina namn ingraverade i en liten silverbricka som sätts upp på en stor ekplatta. Dessutom får de varsitt diplom. Skolverket är dock måttligt förtjust över skåningarnas påhittighet eftersom systemet riskerar att kollidera med läroplanens värdegrundperspektiv. Enligt läroplanens värdegrundperspektiv är skolorna nämligen skyldiga att arbeta “för alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta”. Niclas Westin på Skolverket förklarar:

Man bör alltid fundera över om det kan stigmatisera några grupper på ett sätt som det inte går att försvara

Westin är inte ensam om sin bedömning. En protestlista mot systemet har cirkulerat bland eleverna på skolan. Däremot förefaller inte granskarna på Skolverket vara särskilt bekymrade över den flora av idrottsgymnasier som numera täcker Sveriges karta. I Söderhamns kommun finns ett pingisgymnasium. Växjö, Linköping, Stockholm och Malmö har varsitt tennisgymnasium. I vårt land är sporten det enda område där elitismen hyllas närmast oförbehållsamt. Personer som har naturvetenskaplig begåvning förväntas närmast hålla igen. Matematisk begåvning är nämligen något kontroversiellt. Det är något som man inte skall prata alltför högt om eftersom de som inte har matematisk fallenhet kan känna sig kränkta.
Det är inte endast bland jämlikhetsivrarna i regering och riksdag som man finner denna skepsis mot begåvade människor. Misstänksamheten mot kognitivt framgångsrika individer är djupt förankrad i den svenska folksjälen. Sveriges populäraste man år 2005 var fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic, tätt följd av kung Carl Gustaf. På tio i topp-listan figurerar även Henrik Larsson, Stefan Holm, Tony Rickardsson och skådespelaren Michael Persbrandt. Friidrottaren Carolina Klüft toppar listan över Sveriges mest populära kvinnor. Drottning Silvia hamnar på tredje plats, tätt följd av kronprinsessan Victoria, Annika Sörenstam, Kajsa Bergkvist och Gudrun Schyman. Svenska folket föredrar av allt att döma tokfeminister, bidragsförsörjda kungligheter, bollsparkare och folk som slåss på krogen framför människor som driver den vetenskapliga och tekniska utvecklingen framåt. Bedrövligt.