Home » Okategoriserade » Redaktör Fähstorkhs nyårstips

Redaktör Fähstorkhs nyårstips

När redaktören törstar efter intressanta diskussioner, väljer han YouTube. YouTube är alla kunskapsnördars primära vattenhål. På YouTube finns något för alla. Det faktum att det emellanåt stormar om kanalen förändrar knappast detta intryck.
Statstelevisionen är faktisk pinsamt undermålig jämförd med denna kapitalistiska kreation.
Redaktören ska därför avsluta innevarande år med att tipsa läsarkretsen om fyra kanaler som är väl värda ett besök.

Jordan Peterson

Jordan Peterson är en psykolog och forskare som blev världskänd efter det att han offentligen hade protesterat mot planerna att upphöja teorin om social konstruktivism till lag i Kanada.

JP

Jordan Peterson. Källa: Wikimedia.

Peterson har under 2017 föreläst på temat The Psychological Significance of the Biblical Stories. Målsättningen har varit att granska de bibliska historierna utifrån modern psykologisk och filosofisk teoribildning. Peterson är en emotionell person och hans föredrag bär vittnesbörd om detta. Föreläsningarna, som är helt improviserade, kan vara i över två timmar och utgör en ofta fascinerande intellektuell berg- och dalbana. Peterson kan brottas med tre ord i 40 minuter. Det ska påpekas att även om Peterson är kristen, är hans infallsvinkel sekulär. Darwin spelar en viktig roll i hans tänkande, liksom Nietzsche, Carl Jung och Solsjenitsyn.
Jordan Petersons YouTubekanal finns här.

Sam Harris

Sam Harris är en amerikansk hjärnforskare och religionskritiker. Harris har i flera böcker angripit de stora världsreligionerna.

SH

Sam Harris. Källa: Christopher Michel.

Som person är han Petersons raka motsats. Peterson har en expressiv personlighet, Harris liknar mest en robot. En Petersonföreläsning är stor underhållning även när föredragshållaren har fel i sakfrågan. Harris talar med låg och entonig röst. Det sistnämnda kan göra det svårt att hålla sig vaken längre än en halv timme utan stöd från en kopp starkt kaffe.
Harris har debatterat Peterson två gånger. I den första debatten drev Peterson tesen att sanningsbegreppet ska tolkas darwinistiskt: en teori är sann i den mån den ökar vår överlevnadsmöjlighet. På detta sätt ville Peterson slå en brygga mellan vetenskap och moral. Mot detta hävdade Harris att vetenskapliga sanningar är moraliskt neutrala och att Petersons pragmatism gör det omöjligt att förstå vad vetenskap handlar om. Petersons emotionellt laddade språk och livliga intellekt frontalkolliderade med Harris’ analytiska blick.
Harris’ kanal väl värd ett besök. Glöm dock inte att ta med något uppiggande. Herr Harris är ointresserad av annan dramatik än den som följer logiska regler och är grundad i empiriska data. Sam Harris’ YouTubekanal finns här.

Gad Saad

Gaad Sad är evolutionsbiolog vid Concordiauniversitetet i Montreal, Kanada. I sin forskning säger han sig tillämpa ett darwinistiskt perspektiv på konsumentbeteende och marknadsföring. Saad är dock kanske mest känd för sin YouTubekanal The Saad Truth.

GS

Gad Saad. Källa: Twitter.

Innehållet består av föreläsningar, analyser och intervjuer. Det ska sägas att Saad är en synnerligen duktig intervjuare. Han har också gjort sig känd som förkämpe för yttrandefrihet och har bland andra samtalat med James Damore och Lindsay Shepherd. Han har samma mysfaktor som GW Persson, men saknar dennes något sura uppsyn. Han driver hejdlöst med politisk korrekthet och har producerat den kanske roligaste kritiken hittills av islamism och feministisk vänster.
Gad Saads YouTubekanal finns här.

Dave Rubin

Peterson kan ge ett plågat intryck, Harris förmedlar inga känslor överhuvudtaget, Saad drar sig inte för att använda kraftuttryck, men han gör det i regel med ett leende. Dave Rubin är YouTubes svar på Arne Weise. The Rubin Report är så civiliserat att man ibland glömmer bort att det faktiskt pågår en diskussion. Faktum är att herr Rubin är så fördömt trevlig att det enda negativa som redaktören kan komma på är programledarens nyodlade skägg. Richard Dawkins, Ayaan Hirsi Ali och Ben Shapiro är några av de som har medverkat i The Rubin Report.

DR

Herr Rubin utan skägg. Källa: Wikimedia.

Dave Rubins YouTubekanal finns här.

Herr Gaad får äran att avsluta 2017

En kristen, en ateist, en libanesisk flykting och en homosexuell före detta ståuppare. Kanske anser någon att axplocket kunde ha uppvisat mer mångfald (tre av de medverkande är ju judar), men eftersom redaktör Fähstorkh bestämmer enväldigt trumfar kvalitet alltid politisk korrekthet.
Låt oss nu runda av år 2017 med ett leende på läpparna och Gad Saads föredrag Ostrich Parasitic Syndrome: Terminal Disease of the Human Mind.