Home » Okategoriserade » Demker och nationaldagen

Demker och nationaldagen

Statsvetarprofessorn Marie Demker vill avskaffa nationaldagen. Varför? Demker framför olika argument. Ett av hennes skäl är att ”nationaldagen är till för att fira överheten”. Vad menar Demker? Hennes tes är att nationaldagsfirandet har en objektiv mening och att det inte spelar någon roll hur enskilda nationaldagsfirare uppfattar denna dag. Dess objektiva mening är att den är överklassens dag. Punkt slut. Denna typ av argument var vanliga på 60- och 70-talet när kommunister skulle förklara varför människor skulle tycka illa om kapitalismen där de hade det bra och istället föredra ett system där de bevisligen skulle få det sämre. Jo, svarade kommunisterna – kommunismen var objektivt bättre och man hade det alltid bättre i ett objektivt bra system även om man rent subjektivt upplevde det som ett veritabelt helvete.

Dumt så det föreslår, men det är Demkers teori.

Men kan vi då inte fira att Sverige är en sekulariserad demokrati istället för ett muslimskt skräckvälde? Nej, det är ingen bra idé, tycker professor Demker. Demokrati råder ju på fler ställen i världen så det är inget som vi svenskar kan skryta över, menar hon:

På andra håll i världen, till exempel i Norge och Frankrike, är nationaldagen något som vuxit fram ur en kamp för den egna identiteten. Där finns det därför anledning att fira.

Men varför är det legitimt att fira nationaldag i Norge, Norge är väl knappast det enda land i världen där nationaldagen vuxit fram ur en kamp för den egna identiteten? Eller hur? Menar Demker kanske också att vi skall avskaffa födelsedagsfirandet i samma veva? Det är ju en tradition som praktiseras över hela jordklotet.

Kul tänkt, men stendumt. Professorsdumt, kanske man borde tillägga.

Har Demker då verkligen inga bättre argument att komma med? Jo, det har hon. Demker vill inte att vi skall fira nationaldag därför att det kan utnyttjas av rasistiska rörelser. Det argumentet har vi hört förr. Diskrimineringsombudsmannen Wadstein klagade på sin tid på det svenska julfirandet därför att det kunde upplevas som diskriminerande av alla människor som kommit hit av fri vilja och hörsammat politikernas uppmaningar om att inte låta sig assimileras. Statsminister Persson ville inte grundlagsskydda svenska språket därför att det kunde uppfattas som diskriminerande av invandrare. Socialdemokratiska Ungdomsförbundet (SSU) anmälde Södertörns polisdistrikt till DO för diskriminering därför att polisen punktmarkerade utländska ungdomsgäng. Amnesty har motsatt sig HIV-testning av invandrare därför att det skulle vara kränkande för asylsökande och späda på den redan existerande främlingsfientligheten. Och nu kommer alltså Marie Demker och föreslår att vi skall avskaffa nationaldagen därför att firandet kan exploateras av så kallade nationella rörelser.

Demkers förslag hemma på en cirkus.

Hipp, hipp hurra för Sverige!