Home » Okategoriserade » The Sumter Gambit: How the Left Is Trying to Foment a Civil. Del II

The Sumter Gambit: How the Left Is Trying to Foment a Civil. Del II

Robert Spencer är övertygad om att det existerar en konspiration mot det traditionella Amerika. Vänstern kontrollerar inte endast den federala regeringen, populärkulturen, sociala media med mera, attackerna mot Amerika är samordnade. Det är denna koordinering av attackerna som gör det meningsfullt att använda termen “konspiration”. Det är, menar Spencer, en kulturrevolution och vänstern hoppas att den ska ge den möjlighet att krossa all opposition och att transformera Amerika till auktoritär, socialistisk enpartistat.
I The Sumter Gambit (Bombardier, 2023) försöker Spencer leda denna tes i bevis.

Robert Spencer

Robert Spencer. Källa: Jihadwatch

Mål och medel

Vänsterns målsättning är, om vi får tro Spencer, en auktoritär, socialistisk enpartistat. För att uppnå detta mål har vänstern sjösatt åtta olika strategier. Syfte med dessa strategier är att infiltrera olika sektorer av samhället och transformera dessa till vapen i kampen för socialism. Spencer nämner följande områden:

  1. Immigration
  2. Genus
  3. Utbildning
  4. Kultur
  5. Utrikespolitik
  6. Politik
  7. Yttrandefrihet
  8. Rasrelationer

Varje strategi har ett namn, ett delmål, ett slutmål och ett medel. Tabellen nedan sammanfattar de fem första strategierna.

Tabell

Låt oss nu skärskåda de tre sista strategierna i mer detalj.

Politik

FBI stormade nyligen Donald Trumps bostad i Mar-a-Lago, Florida, med hänvisning till att de förväntade sig att finna konfidentiella dokument som Trump hade tagit med sig från Vita huset.
FBI stormade däremot inte parets Clintons hus när det blev allmänt känt att Clinton hade en privat e-postserver hemma på vilken konfidentiellt material var lagrat. FBI visste alltså inte om Trump förvarade hemligheter hemma, hela världen kände till att Hillary Clinton hade en egen e-postserver hemma. Trots det valde FBI att söka igenom Trumps hus, inte den förre utrikesministerns bostad.
Varför?
Enligt Spencer har FBI politiserats. Myndigheten ägnar sig numera åt att trakassera kritiker av Bidenadministrationen i stället för att bekämpa brott.
När FBI fick frågan om vad som utgör det största hotet mot Amerika, svarade myndigheten inte överraskande “vit rasism”. Inte Kina, Ryssland, Nordkorea, gängkriminalitet, drogmissbruk eller illegal invandring, utan vit rasism.

Media brukar beskrivas som den tredje statsmakten. Medias uppgift är, enligt denna uppfattning, att granska regering och riksdag, dvs. den första och den andra statsmakten. Vad händer när media och journalister allierar sig med staten?
På följande bild beskriver CNN situationen i Kapitolium. Enligt undertexten har byggnaden stormats av demonstranter och resultatet är anarki:

CNN

Källa: CNN.

På nedanstående bild beskriver samma tv-bolag vänsterkravaller i Kenosha, Wisconsin. Bakom reportern brinner bilar och kanske också hus. Protesterna beskrivs däremot, och detta är kanske det mest makabra med tanke på flammorna och röken, som i huvudsak fredliga.

CNN

Källa: CNN.

Yttrandefrihet

Både Barack Obama och Hillary Clinton har krävt mer censur. President Bidens förre pressekreterare, Jen Psaki, uttryckte sig på följande sätt:

You shouldn’t be banned from one platform and not others if you — for providing misinformation out there.

Amerika är emellertid inte Nordkorea. Demokraterna kan av konstitutionella skäl inte begränsa amerikaners yttrandefrihet. I stället “samarbetar” vänstern med progressivt orienterade teknikföretag och låter dem göra jobbet.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg har i en intervju med mediapersonligheten Joe Rogan sagt att företaget fick besök från från den federala polismyndigheten FBI efter det att tidningen New York Post hade kommit över e-postmeddelanden från en dator tillhörande president Bidens son, Hunter Biden, som visade att den dåvarande vicepresidenten Joe Biden använde sin status som vicepresident för att hjälpa sonen att göra lukrativa affärer i Ukraina. FBI uppmanade Zuckerberg att censurera informationen. Varför? Därför att det kunde inverka menligt på faderns möjligheter att vinna presidentvalet. Både Facebook och Twitter följde FBI:s rekommendation. Twitter till och med låste New York Posts konto.
Epidemiologen Jay Bhattacharya placerades på Twitters Svarta lista därför att han hade kritiserat Bidenadministrationens COVID-politik.
Gruppen Gays Against Groomers bannlystes från Twitter efter det att man hade protesterat mot wokevänsterns sexualisering av barn.
Twitter låste den kristna humorsajten Babylon Bees konto efter det att den hade utnämnt transpersonen Rachel Levine, USA:s nuvarande vice hälsominister, till “Man of the Year”. Dagstidningen USA Today stötte inte på några motsvarande problem när den utnämnde Levine till “Women of the Year”.
President Biden skapade till och med en ny myndighet med uppgift att spåra upp och eliminera missinformation: The Disinformation Governance Board. Kritiker drog paralleller till Sanningsministeriet i George Orwells berömda roman,1984. Till slut kastade Bidenadministrationen i handsken och myndigheten lades ned.

Ras

Rasstrategins syfte är också den att provocera vita till våldsamheter. Målet ska uppnås genom att beskylla vita amerikaner för rasism. Definitionen av “rasism” är därför skriven så att vita omöjligen kan undkomma anklagelsen. Robin DiAngelo, författare till bästsäljaren White Fragility, har sagt att det inte existerar en positiv, vit identitet. Vita är rasister oberoende av vad de gör och tänker.

Spencer menar att Amerika är ett rasistiskt samhälle, men rasismen är riktad mot vita amerikaner och produktiva minoriteter, framför allt asiater.

Media förebrår vita för rasism. Populärkulturen upprepar anklagelsen. Utbildningsystemet indoktrinerar vita barn och ungdomar om att de är oförbätterliga rashatare. Vita amerikaner tvingas delta i så kallade DIE-sessioner på sina arbetsplatser där de förväntas erkänna att de är rasister. Den federala regeringen trakasserar öppet vita amerikaner för deras hudfärg.
Låt oss kika på ett exempel.
I december 2021, under pågående pandemi, beslutade staten New York att icke-vita skulle placeras först i vaccinationskön. Samma regler infördes för COVID-test. Samtidigt beordrades poliser att bevaka affärer och förhindra ovaccinerade från att gå in och handla. Federala CDC införde en rad nya regler för att begränsa spridningen av viruset. En regel sade att människor måste använda munskydd när de vistas utomhus. En annan lagfäste social distansering. Dessa regler gällde emellertid inte under demonstrationer mot den dåvarande presidenten, Donald Trump.

Slutord

Den amerikanske matematikern Eric Weinstein har gjort en distinktion mellan ansvarsfullt och ansvarslöst konspirationsteoretiserande. Ansvarslöst konspirationsteoretiserande innebär att man tillskriver händelser en grupp av konspiratörer utan att ha evidens.
Låt oss kika på ett exempel.
Efter det att Donald Trump hade besegrat Hillary Clinton i presidentvalskampanjen började Clinton att anklaga Trumplägret för valfusk. Enligt Clinton och hennes medarbetare hade Trump och hans ryska samarbetspartners riggat valet i hans favör. Idag vet vi att det var Clintonlägret som, tillsammans med media, konspirerade mot Trump. Anklagelsen var inte endast falsk, Clinton visste att den var falsk. Hon visste att det inte existerade en konspiration mot henne.
Trump hävdade hela tiden att han var utsatt för en konspiration och på den punkten hade han rätt.

Frågan är alltså hur Spencers konspirationsteori ska klassificeras.

Spencer är övertygad om att det existerar en komplott mot det traditionella Amerika. Det är, hävdar han, ingen tillfällighet att skolor tillåter dragqueenshower, att Bidenadministrationen uppmuntrar massinvandring, att universitet och högskolor predikar att vita är oförbätterliga rasister. Anledningen till att allt detta händer just nu är att det är en samordnad aktion, en konspiration.
Problemet med detta argument är att även om alla konspirationer är samordnade aktioner, är inte alla samordnade aktioner konspirationer. Konspirationer är, per definition, hemliga. Det är hemlighetsmakeriet som gör ett samarbete konspiratoriskt. Det faktum att vänstergrupper samarbetar gör inte samarbetet konspiratoriskt.

I realiteten är det till och med en öppen fråga hur djupt detta samarbete går.

Låt oss använda svensk 60-talsvänster som ett exempel. Den som betraktade denna vänster utifrån fick lätt uppfattningen att det existerade en samordnad aktion mot kapitalismen. Detta var åtminstone delvis en illusion. Illusionen om en vänstersamordning skapades av det faktum att aktivisterna hade läst samma böcker och därför använde samma språk. I realiteten var kommunisterna djupt oeniga. Den socialistiska vänstern var djupt fragmenterad och detta blev också dess död.
Svensk socialism och kommunism hade ett teoretiskt fundament, men man uttolkade det på olika sätt. Detta omöjliggjorde konspirationer, men lade inte hinder för samarbete i specifika frågor. Amerikansk vänster är betydligt mer fragmenterad än den svenska vänstern någonsin var. Om svenska kommunister bråkade om Sovjet var socialistiskt, grälar amerikansk vänster om det existerar kvinnor och män. Postkolonial teori, queerteori, genusfeminism, traditionell feminism, socialism, kroppspositivism, intersektionalism, kritisk rasteori, kritiska handikappstudier har inget gemensamt teoretiskt fundament. Med andra ord: Teorin om den samordnade vänsteraktionen är förmodligen också den falsk.
Sumter Gambit innehåller massor av exempel på vänstertokerier. Spencer anser att dessa bevisar existensen av en komplott mot Amerika. Det är, som vi har sett, en tveksam förklaring. Vänstern har aldrig kunnat samarbeta någon längre tid. Detta innebär emellertid inte att Spencer nödvändigtvis har fel i sakfrågan. Det är förfarande sant att vänstern vill destruera Amerika på det sätt som han beskriver, men det bevisar, som sagt, inte existensen av en konspiration eller att de olika vänsteraktionerna är koordinerade. Sådana teorier är heller inte nödvändiga. En fragmenterad fiende är inte nödvändigtvis mindre farlig än en som förmår koordinera sina aktioner.