Home » Okategoriserade » En ny utmaning

En ny utmaning

Julen är en religiös högtid. Under julen är det meningen att vi skall reflektera över Jesus ankomst till jorden. Numera är det inte särskilt många svenskar som förknippar julen med kristendom. Moderna människor ser framemot julen därför att den innebär ledighet och möjlighet att umgås med vänner.
Ett uttryck för denna sekulariserade syn på julen är de ständigt återkommande julspexen. I Lund ger den fria teatergruppen InSite showen “Gud Jul - En himla jävla julshow” med undertexten “En himmelsk förfest i humorns helvete!”. Insite utlovar en Julshow “i sann Monty Python anda”. Vad det innebär är kanske inte så svårt att föreställa sig. Monty Python drev, som bekant, hejdlöst med kristna trossatser.

“Gud Jul - En himla jävla julshow”

“Gud Jul - En himla jävla julshow” handlar alltså, i likhet med alla andra julspex, om kristendomen. Det är inte särskilt svårt att förstå denna fokusering på kristendomen. Många kulturarbetare föraktar kristendomen därför att de anser att det är “progressivt” att göra det. De finns också de som sätter likhetstecken mellan respekt för till kristendomen rivaliserande religioner och antirasism. Den främsta anledningen till att många väljer kristendomen är dock att det är riskfritt att gyckla med kristna. En orsak är att vår tids kristna inte tror på något särskilt. Det är bristen på intensitet i deras övertygelse som förklarar lojheten i deras reaktioner. Alf Svensson, kristdemokraternas förra ledare, har sagt att en ateist eller muslim skulle kunna vara partiledare för kristdemokraterna. Mer kristna värderingar än så finns det inte kvar i det parti som på 60-talet demonstrerade mot den svenska synden utanför landets biografer. Vår tids kristdemokrater har slutat att be Gud om bistånd. De har insett att böner är verkningslösa. Det som finns kvar är en radikaldemokratisk passion för samhällets halta och lytta. Det är riksdag och regering och kanske Amnesty som skall fixa biffen. Gud, om han nu finns, har slutat att bry sig.
När man frågar kristna varför de är så fördragsamma, får man svaret att tolerans är ett centralt kristet värde. Den engelska filosofen Bertrand Russell var mer rak på sak: orsaken till att vår tids kristna är så vidsynta är att vi har berövat dem möjligheten att terrorisera oliktänkande. Det är upplysningsprocessen som förklarar varför kristna är mer oroade över att homosexuellas rättigheter kränks än att den samhälleliga moralen avlägsnar sig från Bibelns bud. Även fördragsamheten har en historia.

Ny utmaning

Biologen Richard Dawkins har sagt att religionen är roten till allt ont. Det är kanske en överdrift, men det innebär inte att Europa har råd att underskatta den utmaning som islam ställer det moderna samhället inför. Det tog förnuftet flera hundra år att krossa kristendomen. Den muslimska invandringen till Europa har komplicerat sekulariseringssträvandena inte minst på grund av att islam inte har genomlidit en renässans. Kontroversen kring Jyllandsposten, mordet på den holländska filmaren Theo van Gogh och den holländska politikern Ayaan Hirsi Alis beslut att gå i landsflykt visade med eftertryck att de européer som gycklar med profeten tar en kalkylerad risk. Det kaotiska efterspelet till Jyllandspostens beslut att publicera nidbilder på profeten Muhammed utgjorde inte en bekräftelse på islams moraliska överlägsenhet, tvärtom gav det ymniga bevis på hur otidsenlig denna religion har blivit.
Den fråga som liberalt sinnade intellektuella bör ställa sig är varför Europas muslimer inte ställde sig bakom den danska demokratin under bråket om Muhammedkarikatyrerna. Om de kan demonstrera mot Israel och USA och samlas i tusental i syfte att fördöma förbudet mot slöjor i franska skolor, kan de väl också ställa upp för press- och yttrandefriheten? Eller var det inte för frihetens skull som de kom till Europa?
Det är alltså ingen tillfällighet att julspexen uteslutande handlar om kristendomen. Det är för att slippa stenkastning, mordhot, omfattande vandalism och skränande folkhopar som europeiska kulturarbetare numera är så selektiva när de behandlar ämnet religion. Det kan vara värt att ha detta i åtanke denna jul.