Är Sverige fortfarande en rättsstat?
Tusentals svenskar har förlorat sina körkort efter det att de har tvingats göra ett så kallat PEth-test. Testet mäter patientens alkoholkonsumtion de senaste 14 dagarna. SVT rapporterade nyligen om en 28-årig sjuksköterska som fick sitt körkort indraget efter ett PEth-test. Därmed kunde hon inte arbeta som ambulansförare. Transportstyrelsen informerade dock henne om att hon kan få tillbaka körkortet om “varaktig nykterhet kan verifieras och prognosen för fortsatt nykterhet är god”. Transportstyrelsen:
Med varaktig nykterhet enligt 6 och 7 §§ avses minst sex månaders verifierad nykterhet och vid allvarligt missbruk eller svårt beroende upp till två års verifierad nykterhet.
Det är som att man baxnar.
Källa: Pixabay.
Vad är detta för nonsens?
Låt oss stanna här, ta ett djupt andetag och ställa frågan: Vad för typ av förseelse hade kvinnan gjort sig skyldig till? Hade hon begått ett alkoholrelaterat brott? Nej. Hade hon uppträtt berusad på sitt arbete? Nej. Hade hon kört bil i berusat tillstånd? Nej. Är det kanske olagligt att berusa sig? Nej.
Transportstyrelsens beslut var baserat på vad kvinnan hade gjort på sin fritid. Det var hennes privatliv som fällde avgörandet. Det myndigheten sade var att hon dricker för mycket på fritiden.
Vad i helvete har Transportstyrelsen att göra med vad vi medborgare gör på vår fritid?
Transportstyrelsen hävdar att kvinnans fritidskonsumtion inte är förenlig med bilkörning. Myndigheten vet naturligtvis ingenting om kvinnans alkoholkonsumtion. Det test som myndigheten använder mäter, enligt läkare, en två veckorsperiod. Kvinnan hade alltså kunnat ha varit spik nykter i 50 veckor och ändå blivit av med körkortet.
Lever vi fortfarande i en rättsstat?
Antag att polisen griper dig och att du anklagas för att ha begått ett brott. Premissen för domstolsförhandlingen är att du är oskyldig till dess att motsatsen har bevisats. Det är upp till åklagaren att leda i bevis att du är skyldig. Du behöver inte vittna mot dig själv. Omvänd bevisbörda existerar inte i rättsstater.
Men om vi får tro byråkraterna på Transportstyrelsen är det din uppgift att bevisa din oskuld. Den stackars kvinnan kan alltså få tillbaka sitt körkort om “varaktig nykterhet kan verifieras och prognosen för fortsatt nykterhet är god”.
Notera ordvalet: “verifieras”, “prognosen”.
Som om detta inte vore nog, nu ska frågan diskuteras. Det diskuteras i riksdagen, på tidningarnas debattsidor. “Kanske behövs två test i stället för ett”, säger någon. “Vi står upp för säker trafik”, säger någon annan.
Vad är detta för nonsens? Rättsövergrepp debatteras inte, de korrigeras. Transportstyrelsen ska avvecklas, de ansvariga har gjort sig förtjänta av sparken och alla drabbade av myndighetens megalomani ska få tillbaka sina körkort och kompenseras ekonomiskt.
Detta är byråkratiskt tyranni.